Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR II Review

In dit review test ik de Nikon AF-S Nikkor 55-200mm f/4-5.6G ED VR II. Dit is een entry level lens oftewel een objectief die bedoeld is voor entry level camera’s zoals de Nikon 3300 en D5500 series. De meeste kits (camera + lens) worden verkocht met een standaard kitlens en dat is meestal een 18-55mm lens, dit maakt de 55-200mm een goed keuze om je bestaande kitlens mee aan te vullen. Op deze manier heb je twee lenzen die je het bereik geven van 18mm tot 200mm wat in de regel zeer gunstig is en veelzijdig.

De Nikon NIKKOR 55-200mm objectief levert een gelijkwaardige brandpuntbereik van 82.5-300mm (Nikon cropsensor factor 1,5 x brandpuntsafstand van de lens), de Nikon 55-200mm lens is voorzien van een ingebouwde autofocus motor, een vibratiereductie systeem (oftwel VR) en een iris diafragma met zeven afgeronde blades voor een zachte weergave van de out-of -focus (bokeh) gebieden. De optiek bestaat uit 13 lenselementen gerangschikt in 9 groepen, waaronder een ED-glas element met aa Super Integrated Coating. The AF-S Nikkor 55-200mm f/4.5-5.6G ED VR is op dit moment te koop bij CameraNU voor €289,-.

De lens weegt ongeveer 300 gram, wat zeer light is voor een telezoom lens met VR.

nikon_55-200mm_VRII-0204
 
In dit shot heb ik de lens in mijn hand, het laat zien hoe klein deze lens eigenlijk is. Maar goed ik heb ook wel grote handen dus misschien is dit niet echt een goede vergelijking :-).

nikon_55-200mm_VRII-0203

 

Hier zijn de specificaties:

• Mount Type: Nikon F-Bayonet
• Lensmount: Plastic
• Weerbestendig: Nee
• Aperture: Variabel f/4-5.6
• Maximum Aperture: f/4 @ 55mm, f/5.6 op 200mm
• Minimum Aperture: f/22-32
• Constructie: 13 elementen in 9 groepen
• 1 ED Glass Elements
• Super Integrated Coating
• AF-S: (Silent Wave Motor)
• Internal Focusing: Ja met G-drive
• Diaphragm Blades: 7
• Nikon format: DX
• Angle of view: 28 degrees @55mm tot en met 8 degrees @200mm
• Minimale focus afstand: 1.1m
• Filter maat: 52mm
• Gewicht: 300 gram.
• Diameter x Lengte: 70.5 mm x 83 mm
 

Meer product shots:

Hier kun je de voorkant van de lens zien, de filter maat is 52mm en het is mogelijk om er filters op te plaatsen. De voorkant van de lens draait niet mee als je wilt focussen maar ook niet bij het in en uitzoomen dit maakt het ook geschikt voor ND filters. Zelf zou ik UV filters niet aanbevelen gezien ik ze zelf ook niet gebruik. UV filters zijn meer een goed alternatief of je lens te beschermen. Een UV of simpel protect filtertje kost niet zoveel als je die beschadigd en is makkelijk te vervangen, je lens daar in tegen niet.

nikon_55-200mm_VRII-0182
 
Zoals ik net al aangaf de voorkant van de lens draait niet mee als je focus en/of in en uit zoomt. De focus ring zelf zit op een wat ongemakkelijke plaats, deze zal alleen zichtbaar zijn als je de lens onlocked.

nikon_55-200mm_VRII-0187
 
In de volgende foto zie je unlock knop op de zijkant van de lens zitten, welke je moet gebruiken om de lens te unlocken om zo de lens te kunnen gebruiken. Deze functie moet de lens beschermen tijdens bijvoorbeeld reizen, door dat de lens gelocked is kan de lens dus niet uit zichzelf uitschuiven. Maar deze functie is volgens mij geheel niet nodig gezien de lens prima gebouwd is. Wel vind ik deze unlock feature een behoorlijk gedoe. Elke keer als ik de lens wilde gebruiken vergat ik meerdere malen eerst de lens te unlocken wat leiden to gemiste kansen, het duurt gewoon even voordat je met de lens aan de slag kunt. Maar goed het is ook een feature waar aan je went denk ik.

nikon_55-200mm_VRII-0193
 
De lens mount is van plastic en niet gemaakt van metaal wat je juist wel weer ziet in de wat duurdere lenzen. Sommige zullen dit een reden vinden om deze lens niet aan te schaffen gezien er mensen zijn die er slechte ervaringen mee hebben. Mensen hebben aangegeven dat de plastic lens mount sneller kan breken. Laten we eerlijk wezen als je dat voor elkaar krijgt dan ga je echt niet goed om met je spullen.

nikon_55-200mm_VRII-0194
 
De Nikon 55-200mm heeft auto focus en ook beeld stabilisatie switch. De auto focus kan worden gebruikt in de modus AUTO of MANUAL, de lens heeft geen manual focus override dus probeer de focus ring niet te draaien als de switch op auto staat want je kunt hier mee de focus motor beschadigen. Sommige lenzen bieden juist wel de optie om de focus handmatig aan te passen terwijl de modus op auto staat maar dit zijn voor al de wat duurder segment lenzen. Deze lenzen zijn te herkennen aan de markering A/M – M.

nikon_55-200mm_VRII-0197
 
Hier is een shot van de Nikon 55-200mm lens unlocked op 55mm op een Nikon D7200.

nikon_55-200mm_VRII-0802
 
Wanneer de lens volledig is ingezoomed op 200mm is de balans van de camera met de lens zo dat je deze beter niet in deze setting op een platte ondergrond moet plaatsen. Zorg er altijd voor dat wanneer je deze lens niet gebruikt de lens geheel ingetrokken is. Dit is voornamelijk om beschadigen te voorkomen.

nikon_55-200mm_VRII-0803
 
De lens heeft een variabele aperture welke begint op f/4 en naarmate je verder inzoomed deze steeds kleiner wordt. Op 200mm is de maximale aperture f/5.6, dit maakt deze lens niet echt geschikt voor binnen fotografie zoals binnen evenementen zoals sport etc.

nikon_55-200mm_VRII-0202
 

Chromatic Aberrations

Chromatische aberraties, die in een afbeelding als een paarse of blauwe franje langs contrast randen kunnen verschijnen, komt meestal voor wanneer een foto genomen is aan het eind van het zoombereik (dus volledig in gezoomed), maar dat is niet zo’n groot probleem en als je een pixel peeper bent dan gebruik je waarschijnlijk Adobe Lightroom software die het gemakkelijk maakt om dit te corrigeren. Dat geldt ook voor tonvormige vertekening (vignetting) ook.
 

Vignetting

Dit soort vignettering wordt veroorzaakt door de fysieke afmetingen van een lens met meerdere elementen. De achterste elementen worden overschaduwd door elementen voor hen, die de effectieve lensopening voor inkomend licht vermindert. Het resultaat is een geleidelijke afname van de lichtintensiteit naar de beeldrand van een foto. Optische vignettering is te verhelpen door in veel gevallen de aperture wat kleiner te maken bijvoorbeeld met 2 0f 3 stops. Met de Nikon 55-200mm objectief ingesteld op het maximale diafragma bij 55mm , er is een klein beetje licht fall- off in de uiterste hoeken, maar het is zeker niet storend en zoals eerder gezegd zijn deze gemakkelijk te corrigeren met Adobe Lightroom software.

Hier een foto genomen op 55mm met f/4…

nikon_55-200mm_VRII-0252

De vignetting is weg wanneer ik de aperture van de lens verklein tot f/5.6 en zoals al eerder aangaf het is zeker niet storend en als je het je er toch van af wilt dan gebruik je gewoon de nodige software om dit te verwijderen.
 

Focus Test

Gezien het al bijna kerst is op het moment dat ik dit review schrijf (type) dacht ik laat ik een sneeuwmannetje op de foto te nemen. Ik heb hier verschillende opnames van gemaakt en ze zijn allemaal gemaakt met een aperture van f/5.6 omdat hoever ik ook in zoom de aperture niet veranderd. Focus miste af en toe maar wanneer de lens wel focus pakte waren de fotos wel goed scherp. Dit is overigens niet een echte macro lens, maar deed toch goed zijn best.
Seeing its almost Christmas I thought I test the focusing on a small snowman like thingamajig. I took multiple images indoors at f/5.6 and at different focal lengths, focus wise it would sometimes miss focus but when it did focus it was sharp. Do note this is not a macro lens but is does a decent job when setup right.

Het volgende shot was een van de fotos een goed scherp resultaat…


 

Bokeh

Bokeh, ook bekend als “Boke” is één van de meest populaire onderwerpen in de fotografie . De reden waarom het zo populair is, is omdat Bokeh foto’s visueel aantrekkelijk maakt, het dwingt ons om onze aandacht te richten op een bepaald deel van het beeld. Het woord komt uit de Japanse taal, wat letterlijk vertaald als “onscherpte” oftewel “blur”.

Nu is de Nikon 55-200mm objectief heeft een een iris diafragma met zeven afgeronde blades, die een fatsoenlijke blur effect aka Bokeh maakt. Ingezoomd op de snelweg net buiten mijn huis, met de lens out of focus (volledig niet in focus) … Als je goed kijkt kun je zien dat er kleine hoeken in de lichten zitten dit komt door het aantal blades dat een iris diafragma heeft. Een lens met meer blades geeft een mooiere “Bokeh”. De Bokeh kan overigens zowel op de voorgrond te zien zijn als de achtergrond.

nikon_55-200mm_VRII-0241

 

Scherpte test

Het weer is niet zo geweldig de laatste tijd dus heb ik de lens binnen getest om zo de scherpte te testen. In deze schot op 55mm zijn een paar boeken op de plank te zien. De plank is vrij zwaar beladen dus vandaar dat deze gebogen is, dit is geen vertekening in de foto :-).

Elke lens heeft een sweet spot, dit is een bepaalde focal lengte war de lens het scherpste resultaat biedt. De sweet spot bij deze lens is tussen f/8 en f/11.

nikon_55-200mm_VRII-0228

 
Het volgende shot was genomen op 200mm op een tripod die op precies dezelfde plek stond als de vorige genomen foto. De sweet spot was hier f/11.

nikon_55-200mm_VRII-0237

 

Focale bereik

Hoewel dat deze lens een maximale focale lengte heeft van 200mm wat niet echt indrukwekkend te noemen is moet je wel rekening houden met een crop factor van je camera. Een Nikon crop sensor body zoals o.a. D3300 en de D5500 serie maar ook de D7200 maakt gebruik van een crop sensor welke ervoor zorgt dat je rekening moet houden met een crop factor van x 1.5 dus de 200mm is eigenlijk een 300mm lens :-). Dus welke lengte je ook gebruikt en welke DX lens dan ook zorg ervoor dat je altijd je focale lengte maal 1.5 berekend om je daadwerkelijke focale lengte te berekenen.

Op 55mm het eind van het zoombereik oftewel de lens niet ingezoomed is de kijkhoek is 28 graden, dat is een beetje kleiner dan die van een 80mm lens op een full frame body (welke geen crop factor gebruikt). Dit schot werd genomen rechtstreeks uit mijn kantoor met uitzicht op een aantal bomen, waar de focus ingesteld was op het gebouw in de achtergrond…

nikon_55-200mm_VRII-0255
 
Nu zoom ik in van 55mm naar 200mm, niet slecht toch? Op 200mm is de hoek die te zien is 8 graden.

nikon_55-200mm_VRII-0256

 

Sample foto’s

De foto’s hier onder zijn allemaal gemaakt met de Nikon 55-200mm lens op een Nikon D7200 body met VR aan omdat ik alles uit de hand schoot. Deze vogels zie ik dagelijks op mijn balkon. Ik moet wel zeggen dat gezien ik er niet al te dicht bij kan komen zijn deze foto’s geschoten door mijn woonkamer raam, dus je kan nog scherpere resultaten verwachten wanneer er je er buiten mee op pad gaat :-).

De achtergrond “Bokeh”is degelijk maar goed dat had ook te maken met de afstand tussen mijn appartement en de andere gebouwen.

 

Mijn conclusie

Ik moet toegeven dat ik lagere verwachtingen had van de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR II.

Optisch is de Nikon 55-200mm is een degelijke kwaliteit lens voor de consument. Scherpte is goed in de meeste brandpuntsafstanden, maar voor de scherpste resultaten moet je de lens echt tussen f/8 en f/11 gebruiken. Bokeh is degelijk, vignettering en chromatische aberraties zijn niet al te slecht, en close- up prestaties is ook heel behoorlijk voor een niet-macrolens.

De Nikon 55-200mm heeft wel vibratiereductie (VR II dus niet de oude VR), maar mist het vermogen om de autofocus handmatig te overriden (je moet automatisch uit schakelen zich om handmatig te gebruiken). De autofocus is traag, dus voor het fotograferen van sport of kinderen in actie kan het een uitdaging zijn. Het filter draad draait niet al je de lens focused, dit is zeker een plus punt in mijn opinie. Het geeft je de mogelijkheid om zowel UV filters te gebruiken maar ook ND filters. Het enige wat ik echt niet leuk vond was de lens lock-knop op de lens, om de lens te kunnen gebruiken moet je de lens ontgrendelen… tijdens het testen van deze lens was dit mijn grootste min punt.

De plastic lens mount spreekt misschien niet iedereen aan, maar laten we eerlijk zijn… als je goed om gaat met je gear zal dit echt geen probleem zijn. Het is een goede telelens en een goede keuze als aanvulling op de huidige 18-55mm kitlens en dat voor een zeer betaalbare prijs. Dus als u op zoek bent naar een extra lens om die net even verder gaat dan je kitlens dan zou ik de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR II zeker aanraden. Vooral als je een beginnend fotograaf bent of dit juist als hobby doet dan is dit een goede keuze voor niet al te veel geld en het geeft je de mogelijkheid om zoveel meer te ontdekken in de wereld van fotografie.

nikon_55-200mm_VRII-0804

The AF-S Nikkor 55-200mm f/4-5.6G ED VR II is verkrijgbaar bij CameraNU.nl voor €259,-.

7 Build Quality

7 Optical Performance

8 Bokeh Quality

7 Focus Accuracy

9 Size and Weight

8 Handling

10 Value for money

8