Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8E ED VR Review

Ik heb al weer een aantal weken gespeeld met een van de goto lenzen van Nikon de Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8E ED VR (met alles erop en er aan). Ik moet zeggen het is niet een goedkope lens maar hij is wel snel en accuraat in gebruik. Door het hebben van VR maakt het wel een heerlijke lens o mee te schieten, de VR zorgt er onder andere voor dat je langzamere sluitertijden kan gebruiken om toch het gewenste resultaat te kunnen produceren. De focale range van 24 tot 70mm is een zeer bruikbare range die je in staat stelt zeer gevarieerde fotos te maken. Hoewel de meeste zullen zeggen dat 24mm niet echt wijd is op een full frame camera vind ik het voldoende voor de doeleinde dat ik de lens voor gebruik. Wil je echt wijd gaan dan is de 14-24mm of juiste de 15-35mm een betere keuze.

Ik heb de lens vooral gebruikt voor meerdere indoor evenementen in low-light situaties. Zie hier bijvoorbeeld een aantal shots van De Grote Prijs Van Nederland – Hiphop Tour welke begon in De Flux in Zaandam met o.a. de finalisten Nanah Dae en Le Seton zowel onstage als backstage…

Ook was ik aanwezig op de Professional Imaging (P.I.) beurs in Nijkerk, hier kwam de focale range goed van pas. Met de 24-70mm hoefde ik geen lenzen te wisselen, alles was prima te schieten. Hier een aantal foto’s van de PI in Nijkerk war ik onder andere de stand van FotoFlits bezocht om alle Elinchrom goodness te bewonderen maar er was nog veel eer te zien. Alle fotos zijn genomen zonder flits…

Laatst was ik te gast tijdens het BlingBling evenement in de Hemkade in Zaandam waar onder andere ook Montel Jordan optrad. Deze venue was een mooie test om de lens op zijn knieën te krijgen altans dat dacht ik om dat er zeer weinig licht was en ik zoveel mogelijk zonder flits geschoten heb. Maar deze lens leent zich prima voor low-light situaties zelfs als deze. Zonder problemen kwam ik de avond door. Zie een kleine selectie van de avond hieronder…

 

Prestaties en gebruik

Er is al een hoop gezegd over de Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8E ED VR, sommige (online recensies) geven aan dat de lens niet scherp is in de uiterste hoeken etc. Neem maar van mij aan dat de lens prima presteert zelfs in de hoeken. De lens is wel wat zwaarder (ruim 170 gram meer) dan zijn voorganger maar goed zijn voorganger had geen VR. Wat betreft de afmetingen verschillen de 24-70mm f2.8E ED VR niet zoveel met zijn voorganger wel is de VR versie wat groter. Ook lens fouten als flare, vignetting, vervorming en chromatische aberraties zijn binnen de normen en zijn makkelijk te bewerken in Lightroom, dus geen issues om een negatief over te zijn.

Genoeg over de test resultaten…

Specificaties

– Brandpunt: 24-70mm
– Diafragma: f/2.8 – f/22
– Beeldstabilisatie: Ja (4 stops)
– Optische constructie: 20 elementen in 16 groepen
– Filtermaat: 82mm
– Diafragma blades: 9 (afgerond)
– Minimale focusafstand: 38 cm
– Maximale vergroting: 0,27x
– Gewicht: 1070 gram
– Afmetingen: 88 x 155mm
– Adviesprijs: €2398 (zie Kamera-Express.nl voor de meeste recent prijs)

Conclusie

Ik heb sinds ik de lens in mijn handen heb gehad en er verschillende evenementen en opdrachten mee geschoten en ik heb niet echt iets negatiefs te melden over deze lens. Het enige waar je wel rekening mee dient te houden is het gewicht van de lens (ruim een kilo). Ik merk wel na een aantal uren schieten dat mijn armen een flinke workout hebben gehad. Ik raad dan ook aan om geen nek strap te gebruiken als je deze lens gaat gebruiken, zelf gebruik ik een schoulder strap en dat maakt het dragen van een full-frame body inclusief de Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8E ED VR een stuk comfortabeler. Prijs-wijs is het een behoorlijk aankoop de Lens is beschikbaar voor €2398 bij Kamera-Express.nl maar ik moet er wel bij zeggen dat de lens prima gebouwd is en redelijk wat abuse kan doorstaan. Kortom prima lens, uitstekende prestaties, zeer bruikbare focale range en met een f2.8 kun je naar mijn ervaringen overal schieten en in welke low-light situatie dan ook.

Mocht je interessen hebben voor de VR versie of juist de non-VR versie check dan de onderstaande links…
Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8E ED VR of juist de Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G ED zonder VR

Mocht je meer willen weten laat dan wat commentaar achter, ik kom er zo snel mogelijk op terug…

9 Build Quality

9 Optical Performance

9 Bokeh Quality

8 Focus Accuracy

7 Size and Weight

8 Handling

7 Value for money

8.1