Nikon AF-S Nikkor 24-85mm f3.5-4.5G Review

Dit keer ga ik met de Nikon AF-S NIKKOR 24-85mm f3.5-4.5G opstap en dit keer test ik de lens tijdens een optreden van Skere Heren en Fresku. Voor kleine venues zoals De Flux in Zaandam waar dit optreden plaats vond is een zoom lens zoals de 24-85mm wel zo makelijk maar dan zit je nog met de variabele aperture van f3.5 tot f4.5 wanneer je de lens in zoomt. Dit heeft tot gevolg dat wanneer je inzoomt je licht gaat verliezen waardoor je of een lagere sluitertijd moet gaan gebruiken of juist je ISO omhoog moet gaat gooien.

Ik had er een hard hoofd in zeker gezien de venue zeer beperkt verlicht was, vooral de kleuren rood, groen, blauw sprongen eruit maar over het algemeen was het erg donker. Nu moet ik zeggen dat het achteraf best te doen was. Ik heb dan ook best veel wide-open geschoten (op f3.5) om zo toch redelijke sluitertijden te kunnen gebruiken om de motion te freezen.

Een bonus is dat deze lens VR (Vibration Reduction oftewel image stabilisatie) heeft, dit geeft je de mogelijkheid om een logere sluitertijd te gebruiken zonder dat je onderwerp (zoals in mijn geval de artiesten) er bewogen uitkomen.

Ook bevat de lens zowel een Auto-focus als Manual focus optie de laatste functie is gewoon te gebruiken tijdens Auto Focus zonder de lens daar mee te beschadigen.

Verder werd er een lens hood bijgeleverd wat altijd wel handig is, hoewel je binnen niet veel last hebt van de licht setup en ook is er geen zon binnen raad ik zelf anderen altijd aan de lens hood te gebruiken. Zelf gebruik ik hem juist voor het feit dat ik geen uv-filters / protection filters gebruik om de voorkant van de lens te beschermen. Door een lens hood te gebruiken kan het een hoop ergernis schelen voor het geval er wel iemand tegen je aan botst/loopt.
 

Sample Shots

Hier een aantal shot die ik heb genomen tijdens het optreden van Skere Heren en Fresku, incl. mijn setting voor diegene die dat interessant vindt.

 
Buiten de test die ik deed tijdens het optreden heb ik ook nog in de buitenlucht foto’s gemaakt en dat is toch wel het leukste om te doen met deze lens. Gezien je op 24mm behoorlijk veel in je frame kan vastleggen…

amsterdam-hdr-2-
 
Of juist iets wat minder wijd en dan op 28mm…

24-85mm-test-5865
 

Product Specificaties

– Mount Type: Nikon F-Bayonet
– Focale Lengte Range: 24-85mm
– Zoom Ratio 3.5x
– Maximum Aperture: f/3.5-4.5
– Minimum Aperture: f/22-29
– Format: FX/35mm
– Maximum Angle of View (DX-format): 61°
– Minimum Angle of View (DX-format): 18°50’
– Maximum Angle of View (FX-format): 84°
– Minimum Angle of View (FX-format): 28°30’
– Maximum Reproduction Ratio: 0.22x
– Lens (Elementen): 16
– Lens (Groepen): 11
– Compatible Format(s): FX, DX, FX in DX Crop Mode, 35mm Film
– Diaphragm Blades: 7
– Afstand Informatie op de lens: Yes
– ED Glass Elementen: 1
– Aspherical (Elementen): 3
– Super Integrated Coating: Ja
– Autofocus: Ja
– AF-S (Silent Wave Motor): Ja
– Minimum Focus Distance: 1.25ft.(0.38m)
– Focus Mode: Auto en Manual focus
– G-Type: Ja
– Filter Size: 72mm
– Dimensions: 78x82mm (Diameter x Length)
-Gewicht: 465g

Inclusief Accessoires:
– LC-72 Snap-on Front Lens Cap
– HB-63 Bayonet Lens Hood
– LF-4 Rear Lens Cap
– CL-1118 Soft Lens Case
 

Conclusie

Hoewel ik deze lens zou afraden voor gebruik in low-light situaties, kan ik hem wel aanraden voor algemeen allround gebruik. Ik zelf gebruik hem samen met mijn Nikon D600 (full frame) hierdoor kan ik flink mijn ISO opkrikken zonder al te veel kwaliteitsverlies (noise/ruis).

Deze lens is ook te gebruiken op een DX (crop sensor body zoals de Nikon D3000, D5000 en D7000 series en ongetwijfeld ook in combinatie met de D500 (opvolger van de D300). Wel dien je rekening te houden met de crop factor van een DX body. Deze lens veranderd dan van een 24-85mm naar een 36-127mm, maar goed dat kan ook weer een plus punt zijn.

De focus motor is redelijk stil en werk accuraat, de focus ring draait soepel maar de zoom ring is wat stroef maar goed hij dan ook al wat jaartjes in gebruik.

Overal gezien is het een nette allround lens die je voor veel doeleinde geschikt is. De lens is levert niet alleen scherpe resultaten maar is ook zeer aantrekkelijk geprijsd.

De Nikon AF-S NIKKOR 24-85mm f3.5-4.5G is er al vanaf € 549,- bij Kamera-Express.nl (op het moment van schrijven). Bezoek Kamera-Epress.nl voor de laatste prijs indicatie

Wil je meer weten over deze lens of mijn ervaringen, plaats dan je comment hieronder en ik kom er asap op terug:-)

8 Build Quality

8 Optical Performance

7 Bokeh Quality

8 Focus Accuracy

9 Size and Weight

9 Handling

8 Value for money

8.1