Nikon AF-S NIKKOR 85mm f1.8G Review

In deze review ga ik de een van de meest populaire prime lensen van Nikon testen de 85mm f1.8G. Ik heb de lens meegnomen tijdens de road tour van Xandria.

Waarom een prime lens gebruiken bij concert fotografie? Waarom niet? De lens staat goed aangeschreven als betaalbare portret lens en is zeer scherp en zeer lekker om mee te werken. Prime lensen hebben minder bewegende onderdelen waardoor in veel gevallen een prime lens scherper is dan een zoom lens. Nadeel bij een prime lens? Je hebt geen zoom mogelijkheid, dat wil zeggen dat als je wilt in of uitzoomen je dan je voeten moet gebruiken. Dit kan in sommige situaties niet wenselijk zijn maar als ik eerlijk ben boeit dat mij totaal niet. Waar ik geen ruimte heb creeër ik die wel, alles om die alles vertellende shot te kunnen maken.

Ik ga in dit review niet diep in op de specs en features, eerlijk gezegd vind ik resultaten belangrijker dan specs. Onderaan de review zal ik uiterraard wel nog een korte samenvatting geven van de 85mm lens.

Hier een aantal voorbeelden die ik met de NIKKOR 85mm f1.8 heb gemaakt, om te beginnen een band setup. Deze zijn gemaakt op de avond dat Skere Heren samen met Fresku hun optreden deden.

Hier een shot voor het optreden, gemaakt met de Nikon D600 waarbij ik de lens gebruikte op ISO6400, 85mm, f2.8 met 1/160s en met alleen de front podium lichten aan (wat niet echt veel was). Een ding waar je wel op moet letten is dat op 85mm deze lens een stuk krapper is en je toch wel een flink stuk naar achteren moet gaan staan om een shot als deze te kunnen maken.

fresku-test-7259
 
En hier een shot van een van de toesten, welke wederom met de Nikon D600 maakte en nu ook weer op ISO6400, 85mm (duh), 1/200s maar nu op f1.8. Zoals je kunt zien lekker scherp. Als je op f1.8 schiet dan moet je wel rekening houden met je DOF (Depth of Field), want die is op deze afstand zo kort dat je maar een klein gedeelte scherp in focus krijgt. Nu maakt dit niet uit in dit shot maar ga je muziekanten vastleggen dan die je hier wel rekening mee te houden want voor je het weet zijn alleen de ogen van een artiest in focus en de oren en schouders weer niet.

fresku-test-7267
 
Zelf gebruik ik eerder f2.8 tot f3.2 (meerdere artiesten soms richting f4) en meestal dan ook een sluitertijd van minimaal 1/200s en dan speel ik nog met ISO en probeer ik die lekker laag te houden waar mogelijk.

Het mooie van deze lens is dat je zeer creatief kan zijn zonder gebonden te zijn aan de Aperture (diafragma) want deze rijkt van f16 tot aan f1.8.

Sample Shots

Hier een aantal shot die ik genomen heb tijdens het optreden van Xandria, incl. mijn setting voor diegene die dat interessant vindt.

 

Nu voor de specs in detail:

– Mount Type: Nikon F-Bayonet
– Focal Lengte: 85mm
– Maximum Aperture: f1.8
– Minimum Aperture: f16
– Format: FX/35mm en DX
– Maximum Angle of View (DX-format): 18°50′
– Maximum Angle of View (FX-format): 28°30′
– Lens Elementen: 9
– Lens Groepen: 9
– Compatible Format(s): FX, DX, FX in DX Crop Mode, 35mm Film
– Diaphragm Blades: 7 (afgerond)
– Afstand Informatie: Ja
– Super Integrated Coating: Ja
– Autofocus: Ja
– AF-S (Silent Wave Motor): Ja
– Internal Focusing: Ja
– Minimum Focus Distance: 0.8 m
– Focus Mode: Auto, Manual (handmatig)
– G-type: Ja
– Filter Size: 67mm
– Dimensions: 80x73mm (Diameter x Length)
– Weight: 350g

Incl. Accessories:
– LC-6 Snap-on Front Lens kap,
– HB-62 Bayonet Lens kap,
– LF-4 Rear Lens kap,
– CL-1015 Semi-soft Lens Case.

Mijn conclusie

Heerlijke lens om mee te werken, ja het heeft geen zoom mogelijkheid altans tenzij je zelf je voeten beweegt. Auto-Focus was niet echt snel maar de lens wel weer lekker scherp. Bij het optreden van Xandria (zie bovenstaande gallerie) was het licht echt een ramp maar met deze lens ben ik de avond alsnog prima door gekomen. Maar goed met een aperture van f1.8 tot f16 kan je alle kanten er mee op. Bouw kwaliteit van de lens is prima, alles voelt goed aan en de focus ring doet waar ie voor bedoeld is en is lekker soepel (zonder te happeren). Hoewel het schieten van low-light evenementen prima gaat is dit juist meer bedoeld voor portret fotografie. De focale lengte van de lens en de kwaliteit van het glas maakt dit een prima lens voor elke creative fotograaf die zijn horizon wil verleggen.

Hier een portret genomen met de Nikon AF-S 85mm f1.8G voor een klein side projectje… Hier komt de lens echt tot zijn recht.

MH-jody-8558
 
De Nikon AF-S NIKKOR 85mm f1.8G is er al vanaf € 549,- bij CameraNU.nl (op het moment van schrijven) in vergelijking met de NIKKOR 85mm f1.4G welke voor € 1589,- te koop is maakt dit de 85mm f1.8 wel erg aantrekkelijk. Bezoek Kamera-express.nl voor de laatste prijs indicatie

Wil je meer weten over deze lens of mijn ervaringen plaats dan je comment hier onder en ik kom er asap op terug:-)

8 Build Quality

9 Optical Performance

9 Bokeh Quality

7 Focus Accuracy

9 Size and Weight

9 Handling

8 Value for money

8.4